Geoblog.pl    ciesielka    Podróże    Dominikana    Piesza wędrówka do serca dżungli
2026
lut

Piesza wędrówka do serca dżungli

Dominikana
Dominikana, El Limón

To była wyprawa do samego serca dżungli! Salto El Limón to absolutna ikona półwyspu Samaná – majestatyczna, 40-metrowa kaskada wody ukryta wśród gęstej zieleni.

Kolejny dzień na Samanie przyniósł nam spotkanie z legendą. Choć na każdym kroku oferowano nam podwózkę na końskim grzbiecie, zdecydowaliśmy się na dwukilometrowy spacer. Chcieliśmy poczuć ten teren pod butami, nawet jeśli oznaczało to walkę z wszechobecnym, dominikańskim błotem!

Wybraliśmy ścieżkę od strony drogi łączącej El Limón z Rancho Español. To był świetny wybór:

Większość trasy to przyjemny, w miarę płaski spacer przez dżunglę. Błoto dodawało tylko autentyczności – w końcu to las deszczowy!

Prawdziwe wyzwanie zaczęło się na końcu. Strome schody prowadzące ostro w dół wymagały skupienia, ale z każdym stopniem szum wody stawał się coraz głośniejszy, nakręcając naszą ciekawość.

Widzieliśmy ścieżkę od strony miasteczka El Limón – tam wędrowcy musieli forsować rzekę i piąć się pod górę. My nasze "podejście" zostawiliśmy sobie na powrót!

Kiedy w końcu wyłoniliśmy się zza drzew, wodospad ukazał się nam w pełnej krasie. Widok białej ściany wody spadającej do naturalnego, szmaragdowego basenu jest wart każdego wysiłku.

Nie było mowy o samym patrzeniu! Wskoczenie do chłodnej, orzeźwiającej wody po parnym marszu to moment czystej euforii.

Podpłynięcie pod samą ścianę wody, gdzie pył wodny osiada na twarzy, to najlepsze spa, jakie można sobie wyobrazić.

Zdjęcia zrobione, głowy schłodzone, bateria naładowana. Powrót po schodach w górę do samochodu wycisnął z nas trochę potu, ale satysfakcja z pokonania trasy o własnych siłach była ogromna. El Limón to nie tylko wodospad – to cała droga, która do niego prowadzi.

ciesielka

KZPS C.
zwiedzili 41% świata (82 państwa)
Zasoby: 1173 wpisy1173 1236 komentarzy1236 12529 zdjęć12529 18 plików multimedialnych18

Nasze podróżewięcej
05.02.2026 - 16.02.2026