Geoblog.pl    ciesielka    Podróże    Namibia, Victoria Falls, Botswana    Kolonia uchatek (nie fok ;)
2025
sty

Kolonia uchatek (nie fok ;)

Nambia
Nambia, Cape Cross

Niestety troszkę musimy zmienić plany i odpuszczamy Sptzkoppe. Zabraknie nam czasu na resztę. Jedziemy Wybrzeżem szkieletów w stronę Cape Cross - przylądka - rezerwatu na którym mieszka ogromna kolonia uchatek.

Wybrzeże szkieletów to region słynący z z ponad tysiąca wraków statków, dla których silne prądy morskie i liczne płycizny stanowiły śmiertelną pułapkę. Szkielety statków ‘straszące’ odwiedzających wybrzeże nadały mu tę charakterystyczną nazwę. Podjeżdżamy do jednego z nich. Z bliższej odległości można zobaczyć jeden z wraków– słynną Zelię.

Do Przylądka Krzyża docieramy po 17. Niestety brama rezerwatu jest już zamknięta. Dlatego decydujemy się na nocleg na pobliskim kempingu. Mając dużo czasu korzystamy z oceanicznej kąpieli a w nocy podziwiamy niesamowite niebo. Droga mleczna zdaje się być na wyciągnięcie ręki.

Rano Jesteśmy pierwszymi gośćmi w rezerwacie. Niezliczone setki uchatek zdają cię w ogóle nie przejmować człowiekiem. Jest to okres w którym można zobaczyć dużo młodych zwierzaków. Jedyny minus to niesamowity smród. Ale nie ma się co dziwić. Liczne zwierzęta załatwiają się pod siebie. Dobrze, że jesteśmy już po śniadaniu.

marianka
marianka - 2025-02-06 15:13
O ja, ile tych fok!

mikasz
mikasz - 2025-02-06 19:07
A gdzie te foki??? Ja widzę tylko uchatki...

ciesielka
ciesielka - 2025-02-06 20:24
A to nie to samo? ;) nawet nie wiedziałem.

mikasz
mikasz - 2025-02-06 21:36
No, nie :) Całkiem nie :)) Jak koń i zebra :)))
Choć i foka, i uchatka należą do rzędu płetwonogich, podobnie jak mors.

ciesielka

KZPS C.
zwiedzili 37% świata (74 państwa)
Zasoby: 1075 wpisów1075 1220 komentarzy1220 11068 zdjęć11068 18 plików multimedialnych18

Nasze podróżewięcej
18.01.2025 - 02.02.2025