Geoblog.pl    ciesielka    Podróże    Skandynawia    Reinebringen
lip

Reinebringen

Norwegia
Norwegia, Reine

To tylko 448 m n.p.m. ale idziemy z poziomu morza a szlak ma może 1 km długości. Jest stromo! Na szczęście, chyba tuż przed naszym przyjazdem, niemal na sam szczyt prowadzą schody. O świeżości tej budowy świadczy świeża ziemia dookoła. Niestety my od razy nie trafiamy na to udogodnienie. Źle wchodzimy na szlak i na początku męczymy się przeskakując po ogromnych skałach. Idąc od strony Reine należy iść drogą obok tunelu do źródełka, tam zaczynają się schody. Są dobrze widoczne. My weszliśmy za wcześnie. Jeden z naszych samochodów udało się zaparkować na niewielkim, darmowym parkingu przy drodze E10, gdzie odbija zjazd do miasta. Drugi kamper musiał poczekać w samym Reine. Niedaleko centrum jest duży plac (opisywany jako płatny parking, lecz nigdzie nie ma parkomatów, ani nikt nie pobierał żadnych opłat). Jest też tam miejsce gdzie można pozbyć się nieczystości i brudnej wody oraz nalać świeżą. Niedaleko placu, w centrum na stacji benzynowej można skorzystać z mikrofali lub naładować sobie telefon (lub cokolwiek), ponieważ są tam ogólnodostępne gniazdka.
Stroma końcówką szlaku docieramy do Reinebringen, wspaniały punkt widokowy. W prawo można podejść na niewiele wyższy szczyt lub w lewo ciągle w górę. Chwilkę tam siedzimy, wcinamy kanapki i podziwiamy widoki. Dzisiaj pogoda jest niesamowita. Pełne słońce, czyste niebo. Jest ciepło i bezwietrznie. Wymarzona pogoda.

mikasz
mikasz - 2019-10-09 17:41
To teraz ten słynny widoczek będzie bardziej osiągalny, bo bez schodków to był hard core.
Żeby tylko nie zrobiła się kolejka jak na Giewont.

ciesielka

KZPS C.
zwiedzili 35% świata (70 państw)
Zasoby: 1040 wpisów1040 1174 komentarze1174 10569 zdjęć10569 18 plików multimedialnych18

Nasze podróżewięcej
13.09.2024 - 24.09.2024