Geoblog.pl    ciesielka    Podróże    Dominikana    Karaibska Sahara na krańcu świata
2026
lut

Karaibska Sahara na krańcu świata

Dominikana
Dominikana, Las Calderas

To absolutne zaskoczenie na trasie! Kiedy myślisz, że Dominikana pokazała Ci już wszystkie odcienie błękitu i zieleni, nagle lądujesz w miejscu, które wygląda jak fragment Sahary rzucony prosto nad brzeg Morza Karaibskiego. Mowa o Reserva Científica Monumento Natural Las Dunas de las Calderas, znanych po prostu jako Wydmy Bani.

Po zostawieniu za sobą zgiełku Santo Domingo i ruszeniu na zachód, krajobraz zaczął się gwałtownie zmieniać. Palmy ustąpiły miejsca kaktusom, a wilgotne powietrze stało się suche i gorące. Dotarliśmy do Las Calderas, gdzie natura przygotowała dla nas coś, czego zupełnie nie spodziewaliśmy się na karaibskiej wyspie – potężne, piaszczyste wydmy.

To miejsce jest surrealistyczne. Stoisz na szczycie złocistej góry piasku, która sięga nawet 35 metrów wysokości, a przed Tobą rozpościera się bezkresny, szafirowy ocean.

Wejście na najwyższe wzniesienia w pełnym słońcu to mały survival (piasek potrafi parzyć!), ale widok z góry na Zatokę Bani wynagradza każdą kroplę potu.

W przeciwieństwie do głośnej Boca Chica, tutaj panuje niemal mistyczny spokój. Słychać tylko wiatr przesypujący ziarnka piasku i uderzenia fal o brzeg.

Wydmy to nie tylko piach. To unikalny ekosystem, w którym radzą sobie tylko najwytrwalsi:

Roślinność: Niskie, kłujące krzewy i oliwkowe zarośla, które dzielnie walczą z zasoleniem i słońcem.

Mieszkańcy: Jeśli dobrze się przyjrzycie, zauważycie śmigające między kępami traw jaszczurki, które są jedynymi stałymi rezydentami tego gorącego królestwa. Czasami pojawiaja się ich więksi kuzyni - iguany

Jazda autem w te rejony to czysta przyjemność – drogi są tu szerokie, a widoki na góry z jednej strony i morze z drugiej zapierają dech w piersiach. Pamiętajcie tylko o dwóch rzeczach: pełnej butelce wody i dobrych filtrach UV, bo słońce na wydmach nie bierze jeńców!

ciesielka

KZPS C.
zwiedzili 41% świata (82 państwa)
Zasoby: 1173 wpisy1173 1236 komentarzy1236 12529 zdjęć12529 18 plików multimedialnych18

05.02.2026 - 16.02.2026

07.12.2025 - 16.12.2025