Z Biszkeku ruszamy dalej na południe Kirgistanu – krótkim lotem do Osz, jednego z najstarszych miast Azji Centralnej. To tutaj zaczynamy nasz pierwszy prawdziwy kontakt z kirgiską codziennością.
Noc spędzamy u lokalnej rodziny. Proste, ale niezwykle klimatyczne miejsce – jeden pokój z kilkoma łóżkami, kolorowe dywany na podłodze i ścianach oraz atmosfera prawdziwego domu. Bez luksusów, ale z ogromną dawką gościnności, z której słynie ten region świata.
Poranek wita nas spokojem miasta budzącego się do życia. Wychodzimy na pierwszy spacer po Osz, chłonąc każdy szczegół – architekturę, szerokie ulice i ślady historii zapisane w miejskiej przestrzeni. W niektórych miejscach wciąż można zobaczyć pamiątki z czasów radzieckich, a nawet pozostałości dekoracji związanych z dawnymi wydarzeniami sportowymi.
Po drodze próbujemy pierwszych lokalnych smaków. Na ulicznych stoiskach pojawia się kwas, popularny w tej części świata lekko fermentowany napój o charakterystycznym smaku. Trafia się też coś w rodzaju gęstego, kwaśnego mleka – lokalny przysmak przypominający nasze zsiadłe mleko lub jogurt.
A to dopiero początek kulinarnej przygody. Kirgiska kuchnia szybko zaczyna nas rozpieszczać – aromatyczne potrawy, świeże pieczywo, proste składniki i intensywne smaki sprawiają, że każdy posiłek staje się małym odkryciem.
Pierwszy spacer po Osz to dopiero wstęp do poznawania tego kraju – miejsca, gdzie tradycja, historia i codzienne życie mieszkańców przeplatają się na każdym kroku.
Popołudnie spędzamy w miejscu, które od wieków jest jednym z najważniejszych punktów na mapie Osz – na Świętej Górze Sulaiman-Too. Ten charakterystyczny skalny masyw wyrastający niemal w samym centrum miasta od setek lat jest miejscem pielgrzymek, modlitwy i lokalnych legend.
Powoli wspinamy się ścieżkami prowadzącymi na zbocza góry. Z każdym krokiem coraz lepiej widać panoramę Osz – miasto rozciągające się u stóp skał, otoczone szeroką doliną i górami w oddali.
Po drodze zaglądamy do licznych jaskiń i niewielkich kapliczek, które przez wieki służyły pielgrzymom jako miejsca modlitwy i odpoczynku. W wielu z nich wciąż można poczuć niezwykłą atmosferę tego miejsca – mieszankę historii, duchowości i lokalnych wierzeń.
Jednym z najbardziej niezwykłych punktów jest muzeum wykute bezpośrednio w skale. To relikt czasów radzieckich, kiedy w zboczu góry stworzono niewielką ekspozycję poświęconą historii regionu, archeologii i kulturze ludów zamieszkujących tę część Azji Centralnej.
Spacer po Sulaiman-Too to coś więcej niż zwykła wycieczka. To miejsce, gdzie natura, historia i religia przenikają się w wyjątkowy sposób – a dla nas staje się jednym z pierwszych prawdziwie magicznych momentów tej podróży.