Geoblog.pl    ciesielka    Podróże    Sri Lanka    Park Narodowy Płaskowyż Hortona
2024
maj

Park Narodowy Płaskowyż Hortona

Sri Lanka
Sri Lanka, Horton Plains

Dzień zaczynamy kolejnym pięknym wschodem słońca, jadąc do parku narodowego. Park Narodowy Płaskowyż Hortona, znany również jako Horton Plains, to jeden z najpiękniejszych i najbardziej unikalnych parków narodowych na Sri Lance. Położony na wysokości od 2,100 do 2,300 metrów nad poziomem morza, park ten jest znany z chłodniejszego klimatu i kapryśnej pogody. W parku warto zobaczyć m.in.: World’s End. Jest to spektakularny klif, który opada prawie 900 metrów. Widok z tego miejsca jest niesamowity, zwłaszcza wczesnym rankiem, zanim mgła zacznie się unosić. Równie imponująca jest mniejsza wersja World’s End - Little World’s End. Nie można pominąć pięknego wodospadu Bakera, który jest popularnym miejscem na odpoczynek podczas wędrówki. Cały park jest znany z lasów mgielnych. Są domem dla wielu endemicznych gatunków roślin i zwierząt. Powstają dzięki częstym mgłą pojawiającym się przy wspomnianych klifach. Mgły zapewniają dużą wilgotność co przy tych temperaturach bardzo służy roślinności. Wędrówka po parku zajmuje około 3-4 godzin i jest to doskonała okazja, aby zobaczyć różnorodność flory i fauny tego regionu. Warto rozpocząć wędrówkę wcześnie rano, aby uniknąć mgły, która często zasłania widoki po godzinie 10:00. Udaje nam się zaobserwować kilka ciekawych gatunków zwierząt. Niestety zabrakło wisienki na torcie czyli Lamparta cejlońskiego. Widzieliśmy tylko jego tropy odbite na piasku.

Danach
Danach - 2024-09-03 22:52
Świetna wyprawa i te zwierzęta , super

Marianka
Marianka - 2024-09-18 05:57
Wspaniałość! Ale zachęciliście mnie do Sri Lanki!

ciesielka

KZPS C.
zwiedzili 35% świata (70 państw)
Zasoby: 1040 wpisów1040 1174 komentarze1174 10569 zdjęć10569 18 plików multimedialnych18

13.09.2024 - 24.09.2024

19.07.2024 - 29.07.2024