Dodaj swój komentarz

paź

Synonim cierpienia

Chorwacja
Chorwacja, Vukovar

Pięknie położone nad Dunajem miasto Vukovar to synonim cierpienia. W czasie wojny w 1991 roku mieszkańcy miasta przez 3 miesiące bohatersko bronili się przed serbskim oblężeniem. Było to największe i najokrutniejsze oblężenie jakie widziała Europa po II Wojnie Światowej. Serbowie obrali sobie za punkt honoru zrównać miasto z ziemią i wymazać je z mapy. Niemal im się to udało. Serbowie zajęli ruiny. W trakcie oblężenia i po nim zginęło, zaginęło lub zostało zamordowanych wiele tysięcy ludzi, zarówno żołnierzy jak i cywilów. Gdy ONZ w 1998 poznał rozmiary tragedii odebrał Vukovar Serbom i wcielił go z powrotem do Chorwacji.
Miasto próbuje podnieść się z ruin. Wszędzie sąsiadują z sobą nowiutkie domy z cegły, jeszcze nawet nie otynkowane z ostrzelanymi ruinami. Chorwaci jednak nie chcą paradoksalnie dokładać się do miasta w większości obecnie zamieszkanego przez Serbów, którzy to przed wojną byli w mniejszości. Ogólnie strasznie pogmatwana sytuacja polityczna.
Kiedyś zdarzyło mi się być w Bośni i Hercegowinie i myślałem, że to w tym kraju zobaczę najwięcej zniszczeć po tym Konflikcie Bałkańskim. Jednak Vukovar całkowicie mnie przytłoczył. Polecam każdemu udać się do pięknie z zewnątrz odrestaurowanego klasztoru Franciszkanów, górującego nad miastem i obejrzeć puszczany tam przez zakonników film o oblężeniu miasta.
Mężczyźni się bawią a płaczą matki i dzieci.
Niemal z każdego punktu miasta widać ruiny zdewastowanej wierzy ciśnień, która jest pomnikiem przypominającym o tych wydarzeniach.
A teraz coś z zupełnie innej beczki...
W centrum trafiliśmy na jakiś lokalny festyn. Regionalna muzyka, pokazy lokalnego folkloru i rękodzielnictwa. Dobrze, że na koniec coś pozwoliło zachować jakieś milsze wspomnienia z tego miasta. Wszyscy zachwalali swoje domowe produkty. Człowiek miał szczęście jak trafił na rolnika częstującego sokiem z brzozy, czy dobrym winkiem, ale jak trafiłeś na producenta rakiji to długo o tym pamiętałeś ;) A najlepsze danie na wynos to ogromny kotlet schabowy w równie wielkiej bułce z sosem tatarskim. Pyszota.

marianka
marianka - 2012-11-01 12:21
Przejeżdżając przez Slawonię mieliśmy podobne odczucia - mało kto z nas miał pojęcie jak strasznie ucierpiała ta część Chorwacji.

mirka66
mirka66 - 2012-11-01 19:41
Tak wojny sa straszne."Ludzie ludziom zgotowali taki los."

BoRa
BoRa - 2012-11-18 13:55
Wojna i tysiące ofiar. Metoda rozstrzygania konfliktu nie na miarę naszych czasów.

ciesielka

KZPS C.
zwiedzili 37% świata (74 państwa)
Zasoby: 1075 wpisów1075 1220 komentarzy1220 11068 zdjęć11068 18 plików multimedialnych18

18.01.2025 - 02.02.2025

13.09.2024 - 24.09.2024